• youuinsttaaffccbb
TEST
Teknologji

Shkencëtarët: Bateritë e telefonëve lëshojnë mbi 100 gazra toksike

Shkencëtarët kanë lajmëruar se dhjetëra gazra të rrezikshme janë duke u lëshuar nga bateri që gjenden në miliarda pajisje të konsumit, si telefon të zgjuar dhe tableta. Ekipi ka identifikuar më shumë se 100 gazra toksike lëshuar nga litiumi-jon i baterive, duke përfshirë monoksidin e karbonit, i cili mund të shkaktojë irritime të forta të lëkurës, syve dhe hundës dhe të dëmtojnë mjedisin më gjerë. “Në ditët e sotme, baterit litium-jon janë duke u promovuar në mënyrë aktive nga shumë qeveri në të gjithë botën. Bateria litium-jon është përdorur nga miliona familje, kështu që është e domosdoshme që publiku në përgjithësi të kuptojnë rreziqet që qëndrojnë prapa këtij burimi të energjisë “, tha Jie Sun, autori kryesor dhe profesor në Institutin e Mbrojtjes NBC, shkruan “Opinion”. Pothuajse 20.000 bateri litiumi-jon u ndezën në pikën e djegies në studim, duke shkaktuar shumicën e pajisjeve të shpërthejnë dhe të gjitha të lëshojnë një sërë gazrash toksike. Hulumtuesit planifikojnë për të për të përmirësuar sigurinë e litium-jonit të baterive në mënyrë që ato mund të përdoren në automjetet elektrike në të ardhmen në mënyrë të sigurt.